Ziua 11 – 17 aprilie – Nara
Am vizitat Nara, vechea capitala a imperiului (de pe la inceputul anilor 700 d.C. pana spre sfarsitul veacului respectiv). Acum, in ceea ce priveste ce a ramas din trecut, depinde din ce punct de vedere privesti. Au ramas vreo cateva temple ridicate prin 700-800. Si cam atat. Japonezii se straduiesc sa restaureze cate ceva din fostul palat imperial, dar deocamdata succesele sunt modeste. Iti poti imagina cam cum aratau locurile prin acele vremuri, dar asta mai ales cu ajutorul propriei tale gandiri, intrucat pe aici au rasarit toate acele cladiri caracteristice epocii moderne (din fericire, fara zgarie-nori).
Insa, din punct de vedere al placerii petrecerii unei zile insorite pe acele meleaguri, are un rating foarte ridicat. Acele cateva temple care au ramas sunt (majoritatea) monumente UNESCO, si o merita cu prisos. Noi am ajuns doar la doua dintre ele: Kofuku-ji (pagoda cu 5 etaje), si Todai-ji (cea mai mare constructie din lemn de pe planeta, cu una dintre cele mai mari statui ale lui Buddha (spun asta pt ca nu stiu care o fi cea mai mare): 15m inaltime – templul are aproape 50 de metri inaltime, si este o constructie mai recenta, aproximativ 2/3 din cel original (care a ars la un moment dat). Acesta este de fapt ceva intalnit pretutindeni in Japonia: numeroase dintre constructiile existente in ziua de azi sunt niste copii ale celor originale, care au fost distruse de razboaie, incendii sau cutremure. Sau alte necazuri, caci pe aceste insule au avut parte de din toate cate un pic sau mai mult.
Eh, si partea cea mai interesanta a excursiei (desigur, depinde din ce unghi privesti), ca in multe locuri din Japonia, este plimbatul prin natura. In Nara vine cu o aroma speciala: sunt vreo 1.200 de caprioare care-si fac veacul printr-un imens parc, si toate sunt super interesate de relatia cu turistii. Eu, afland ca sunt foarte blande, ma intrebasem daca nu ar fi cazul sa le aduc ceva de mancare. Insa solutia (tipic japoneza) a fost foarte simpla: ici-si-colo erau de vanzare biscuiti pentru caprioare, pe care acestea le apreciau in mod deosebit.
Alte locuri placute de admirat natura erau iazurile amenajate. Intr-unul dintre ele era plin de broaste testoase si pesti aurii. Si tot asa.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu