15 oct. 2011

Iran - Ziua 11 - Teheran

Zi de ars menta prin Teheran. Noi am fi vrut sa mergem in zona de nord, sa urcam cu telecabina la 5.000 de metri, insa nu functiona nici sambata nici duminica - doar vineri, cand noi eram la Hamadan. Asa ca am mers sa vedem Palatul Golestan - resedinta sahilor din dinastia Qajar; cuprinde mai multe cladiri, una mai luxoasa decat alta, gradini, fantani si bazine, etc :).
























A urmat pranzul, apoi Muzeul Bijuteriilor. Acolo sunt tinute o multime dintre bijuteriile sahilor, cum ar fi diamantul Darya-ye-Nur ("O Mare de Lumina"), sau Globul de Pietre Pretioase (34kg de aur si diamante, smaralde, rubine, peste 50,000 de piese). Sahii au fost mari amatori de bijuterii...



Spre seara am mai dat o tura prin Bazar... Cateva poze cu aglomeratia din zona...





Seara, ma gandeam la sahi si la bijuteriile lor... cam avari, tipii... altii faceau cladiri, astia adunau giuvaeruri. Cum era o fotografie cu Sah Naser al-Din, stand cu o mana pe globul lui acoperit cu pietre pretioase... Sa nu mai comentez ca pe parcursul dinastiei Qajar (1794-1925) - din care a facut parte si Sah Naser - tara a mers din rau in si mai rau, iar maretul imperiu persan ajunsese o gluma.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu