14 oct. 2011

Iran - Ziua 10 - Hamadan

Ne-am trezit la ora 6, ca sa plecam spre Hamadan si Pestera Ali Sadr. Pe drum, am aflat care sunt cele 5 chestii specifice Iranului: pisica persana, orezul iranian, fisticul, si inca doua :).

Teheran vineri dimineata - Piata Imam Khomeini este pustie.







 Pestera Ali Sadr - iranienii sunt foarte mandri de ea, considerand-o cea mai frumoasa din lume dintre cele cu un rau subteran.









Hamadan - cunoscuta in antichitate drept Ecbatana - o glorioasa capitala a antichitatii, intai a mezilor, apoi a persilor. In urma unei batalii victorioase, Darius I a pus sa se realizeze un amplu basorelief, ilustrandu-i victoria, insotit de un lung text in care explica ce-si-cum - textul este scris in trei limbi si a permis decifrarea cuneiformelor. Basorelieful este situat la Bisotun (sau Behistun), la vreo 60 km de Hamadan.


Din pacate nu prea s-a pastrat mare lucru din vechea capitala - practic doar cateva ruine au fost descoperite, dupa indelungate sapaturi.






La Hamadan este si Mausoleul lui Avicenna.


Seara, inapoi la Teheran, la hotel, am cunoscut la o tigara un tip indian, Tony, din Paris (crescut in Guadalupe), care plecase 9 luni spre Asia de Sud-Est. Tipul statuse 4 zile in nordul Iranului, pe la Tabriz si imprejurimi, la niste familii - tot de pe Couch Surfing...

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu