10 oct. 2011

Iran - Ziua 6 - Esfahan

Esfahan... Din toata excursia noastra, este locul care mi-a placut cel mai mult. As fi stat ore in sir in Imam Sq. sa privesc cladirile si tot ce e in jur... (bine, un pic dificil in contextul echipei in care eram).




Capitala a Persiei in mai multe randuri (sub diverse dinastii - Selgiucizii in sec. 11-13, Safavizii in sec. 16-18), s-a dezvoltat foarte mult sub Sah Abbas I cel Mare, cand a fost creat si jocul de cuvinte "Esfahan nesf-e jahan" - " Esfahan este jumatate din lume".

Asa ca am pornit de dimineata devreme (~10) sa facem "Turul unei jumatati din lume".

Moscheea Hakim - cea mai veche din Esfahan




Moscheea Jameh - cea mai mare din Iran (~20.000mp), construita (ma rog, extinsa) pe parcursul a 800 de ani. Aici ne-am invartit vreo ora si jumatate, dar tot n-am apucat sa intram (nu eram in orele de vizitare)






Am iesit, am cautat piata de pasari, unde un vanzator irakian m-a intrebat daca vorbesc limba araba (?!)


Cateva imagini din Bazarul din Esfahan - imens, chiar daca nu cat cel din Teheran, dar mai mare decat cel din Shiraz (in fine, in Shiraz erau mai multe Bazare :) )











Alte imagini de prin jurul Moscheii Jameh... :) 










Apoi, in sfarsit, am ajuns in Imam Sq. Deja eram lesinati de foame. Am intrat in cel mai de lux restaurant din Esfahan (Bastani)...



... de unde am iesit si am mers spre alt restaurant (Mikhak), in partea cealalta a pietei...



Relaxati fiind apoi, am putut explora in liniste superba Imam Sq.







Sunt trei constructii principale accesibile din piata - Moscheea Sheikh Lotfollah, Palatul Ali Qapu si Moscheea Imam (fiecare pe alta latura). Totul a fost construit sub domnia lui Shah Abbas cel Mare, pe la 1600.

Moscheea Sheikh Lotfollah - considerata de multi ca fiind cea mai frumoasa moschee din lume - a fost construita pentru uzul personal al familiei sahului, vreme de secole fiind inaccesibila publicului larg.










Moscheea Imam - o alta capodopera a arhitecturii persane, construita de-a lungul a vreo 25 de ani.











Intre timp se facuse tarziu si orele intre care era permis accesul publicului trecusera (adica trecuse de ora 16), asa ca am plecat spre cartierul armean - Jolfa, aflat peste rau, in partea de sud. Departe. Noroc cu o punga de curmale care a facut drumul sa para mai scurt.

Strada Chahar Bagh Abbasi
 Strada Chahar Bagh Abbasi
 Podul Si-o-Seh
Partea de sud a orasului 
Raul Zayandeh (secat de la inceputul anului)

Alte ganduri care-i trec omului prin minte: smecherasii astia iranieni sunt ca agentii din piata imobiliara romaneasca in prezent: hai sa ne vedem, ca gasim noi o metoda sa facem bani :)). 

Si o fo' fain in cursul serii cand cautam un Exchange Office, apropo de cum scria pe fruntile noastre "gusteri turisti": am intrat intr-un fel de mall (ma rog), la intrarea caruia scria "Exchange". Intram noi, nu gasim. Urcam la etaj; in partea opusa scarilor erau 2 flacai. In continuare nu gasim. Unul dintre cei 2 ne face semne spre un butic. Noi: "fiuu fiuu fiuu". Ala, din nou. Noi: "fiuu fiuu fiuu". Dupa un timp ne intersectam privirile. Zic eu: "ce-i acolo?!". Ala: "Exchange". Zic eu: "ok, deci nu numai ca scrie "gusteri" pe noi, scrie si ce cautam..."

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu