8 oct. 2011

Iran - Ziua 4 - Shiraz / Persepolis / Pasargadae

Cei de la hotel ne-au facut un aranjament cu un ghid local (pe nume Mahmud) care sa ne plimbe pe la Persepolis, Pasargadae si pe la mormintele unor meseriasi (regi persani, care maturau pe jos cu toate popoarele pe la 500 i.e.n.).




Ziua a fost epica. Am plecat cu Mahmud dimineata la Perserpolis. Ruinele se prezinta rezonabil pentru un oras ars pana la temelii (zic gurile rele ca cica accidental, dupa un chef crancen al lui Alexandru Macedon, sau intentionat, pentru a impresiona o doamna, in vreme ce gurile bune zic ca intentionat, ca razbunare pentru arderea Atenei de catre Xerxes, cu vreo 150 de ani in urma). Mi s-a parut fascinant ca tot orasul era practic pentru regele Persiei - acolo locuia numai el si probabil garzile. Restul demnitarilor si poporul locuia in afara complexului.

Textele lasate noua mostenire sunt super bombastice:


A great god is Ahuramazda, who created this earth, who created yonder sky, who created man, who created happiness for man, who made Darius king, one king of many, one lord of many. I am Xerxes, son of King Darius, an Achaemenian. Xerxes the King says: By the favor of Ahuramazda, this Colonnade of All Lands, I built. Much other good (construction) was built within this (city) Persepolis, which I built and which my father built. Whatever good construction is seen, all that by the favor of Ahuramazda we built. Xerxes the King says: May Ahuramazda protect me, and my kingdom, and what was built by me, and what was built by my father, that also may Ahuramazda protect.
 Persepolis - vedere dinspre est
 Poarta Tuturor Natiunilor
 Persepolis
Scarile catre Palatul Apadana 
Scarile catre Palatul Apadana 
 Persepolis - vedere dinspre sud-est
 Persepolis - vedere dinspre est
Mormantul lui Artaxerxes II 
 Persepolis
 Basorelief - soldati mezi si persi
Basorelief - leul si taurul 
 Basoreleif - soldati persi
 Basorelief - soldati persi
Basorelief (partial) - popoarele imperiului
aducandu-i omagii regelui

Am continuat spre Pasargadae, pe drum Mahmud oprind sa achizitioneze niscaiva fructe si legume direct de la botul calului.


La Pasargadae a fost capitala lui Cirus cel Mare, pe la 546 i.e.n., inaintea lui Darius I (care a mutat-o la Persepolis). Din tot ce o fi fost vreodata acolo au ramas Mormantul lui Cirus (jefuit de soldatii lui Alexandru Macedon, care apoi a plans cu lacrimi de crocodil), niste ramasite din Palatul lui Cirus, si o constructie despre care nu e clar ce destinatie avea sau urma sa aiba (vorba celor din Malta - cine vede ruinele o sa ramana cu mai multe intrebari decat inainte de vizita - cine au fost acei oameni? de ce au construit acele chestii? cum au construit acele chestii? ce erau de fapt acele chestii?!). Si totul imprastiat pe o suprafata enorma, teren arid in majoritatea lui. 

 Vedere dinspre constructia misterioasa
Mormantul lui Cirus este mult in zare
 Mormantul lui Cirus cel Mare
 Inchisoarea lui Solomon / Mormantul lui Cambyses
(istoricii nu sunt prea siguri...)
 Constructia misterioasa
Vedere panoramica 

La Pasargadae am trait si cea mai autentica experienta iraniana, cand, dupa ce am terminat de vizitat constructia misterioasa, l-am ascultat pe Mahmud cantand la setar (instrument traditional cu 4 corzi); ne oprisem la un fel de chiosc - un mic pavilion unde sa te ascunzi de soare - unde mai erau 4 calatori (din celalalt capat al tarii, Mashhad), care ne-au tratat cu ceai fierbinte si zahar. Tare de tot.


La returul spre Shiraz ne-am oprit intr-un orasel sa mancam ceva - niste kebab, desigur, cu rosii pe gratar si iaurt :)


Ne-am mai oprit si la Naqsh-e Rostam, unde sunt sapate mormintele a 4 regi persi meseriasi - Darius II, Artaxerxes I, Darius I si Xerxes I. 




Inapoi in Shiraz am mai apucat sa mergem si la mormantul lui Hafez - din pacate nu si la cel al lui Saadi. Mormantul era amplasat evident intr-o gradina, si era plin de oameni care se reculegeau acolo.

 Gradina
 Gradina
 Monumentul funerar
 Mormantul
Gradina

In drum spre hotel am descoperit ca raul in jurul caruia orasul se dezvoltase era cam secat - Mahmud ne relatase ca nu mai plouase in Shiraz de 4 ani, sau asa ceva. 

Apoi am mai trecut pe la o moschee; acolo un nene mai in varsta a intrat in vorba cu noi; dupa intrebarile obisnuite (de unde, ce, si cat) a mai discutat cu noi o buna bucata de vreme, despre binefacerile comunismului din Romania (noi nu prea am fost de acord), despre economia mondiala, despre americani, despre cum ni se pare noua Iranul, etc etc. 

A urmat Bazarul - mult mai placut si mai interesant decat cel din Teheran.


Seara, la un pahar de bere cu aroma de ananas am facut planurile pentru etapa urmatoare a calatoriei. Esfahan - Yazd - Esfahan.

Hotelierul, amabil, ne informase sa fim atenti daca iesim in oras seara, ca umbla destui hoti, mai ales unii pe motorete, care se indeletnicesc cu smulsul rucsacilor turistilor (oricum, numai turistii, adica noi, purtau rucsaci :) ). 

PS. Seara, pe strada centrala, era plin de comercianti care-si intinsesera marfa pe jos si-i faceau reclama cu mult patos.

PS 2. Pe toata durata excursiei Mahmud ne-a pus un CD cu muzica traditionala iraniana, cantata la setar. Super marfa. Si la despartire ne-a facut cadou CD-ul. :)))

4 comentarii :

  1. Vezi c-ai scris la o poză "scartile" în loc de "scările". Iar poza la care-ai scris "inchisoarea lui Solomon" e de fapt mormântul lui Cambyses...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nenea de la moscheea din Shiraz era interesant, pentru că știa o grămadă de cărți de economie, și mereu ne întreba pe noi chestii; când ajungea mingea la el (legat de opinii), zicea ceva de genul "republica islamică a zis...", nu a zis niciodată ce crede el personal. Deh, ar fi fost riscant probabil, sau poate chiar era ceva figură din aparat...

    Pe fata din poza de la grădina lui Hafez o mai ții minte? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. bine, bine, le-am modificat, ca nu toata lumea ajunge sa citeasca si comentariile :) iar despre Cambyses, se pare ca nu e chiar asa de sigur... unii zic ca e la Pasargadae, altii ca e la Neyriz, altii nu sunt siguri de nimic...

    RăspundețiȘtergere
  4. da, fata de la Hafez e intr-una din poze ;)

    RăspundețiȘtergere