20 iul. 2013

Marea Neagra - Kosmos

Deci, datele problemei sunt cam asa:




1) vrem la mare;
2) vrem undeva aproape (nu ture cu avionul peste mari si tari, nu pentru ca ar dura foarte mult, ci pentru ca avionul e cam piperat, si nu gasesti curse cu orar convenabil, care sa te duca azi si sa te aduca maine);
3) vrem liniste si pace, si curatenie (nu panarama clasica din litoralul romanesc - si, da, s-a stricat Vama Veche, pentru a 16-a oara consecutiv in cel de-al 16-lea an consecutiv de cand merg eu pe acolo)

Variante posibile? cateva...

Una dintre ele este in Bulgaria, la doi pasi de granita, se cheama Camping Kosmos.


View Larger Map

Relatarile amicilor mei imi creasera o imagine destul de idilica: "ai acolo o plaja maaaare, si nepopulaaaata, poti manca la un restauraaaant laaaangaa, exista chiar si un baaaar de unde iti poti lua o beeeere, si, desiiiiigur, un caaaaamping foaaaaarte linistiiiiittttt...". Si imi imaginam eu o plaja mare, cu o rulota langa, de unde poti lua o bere si un hotdog, pe care sa le savurezi pe unul dintre cele 4 scaune amplasate in fata rulotei, sub un umbrar... Cam ca in Grecia, la plaja Xigia:



Eh, in realitate nu e chiar asa, desi nici rau nu arata.

Are o plaja, are un restaurant, are si un bar (util cred doar in timpul zilei, amplasat pe plaja fiind, dar n-am verificat in timpul serii), si, mai ales, are o zona unde se poate campa (7 leva (3,5 euro) de caciula pe noapte), si chiar si casute (cu baie) de inchiriat (25 de leva (12,5 euro) pe noapte). Are si facilitati pentru camperi (scuze, nu gasesc alt cuvant pentru "cei care campeaza"), adica WC si dusuri. Toata aceasta asezare aminteste un pic de vremurile comuniste, insa isi face treaba. Poti sa iti pui prosopul pe o plaja imensa (in raport cu numarul de utilizatori), si poti sa te odihnesti in liniste pe timpul noptii (in masura in care esti obisnuit cu statul la cort, adica pentru camperi, si in masura in care amicii de langa tine au somn in ei, nu chef de despicat firul in paispe, sau, mai rau, chef de cantat la chitara aceleasi cantece obosite pe care le au in repertoriu de 16 ani - prietenii stiu de ce ;) ).

Preturile de la restaurant sunt decente, fata de Romania (care se pare ca este o tara scumpa, cum aveam sa aflam pe pielea noastra in ziua urmatoare, la Corbu). Te descurci la o masa cu cateva zeci de leva, pentru doua persoane. Cu chelneritele te intelegi intr-un amestec de englezo-bulgaro-romana, dar trebuie sa fii (ah, Doamne, uneori urasc, alteori ador gramatica limbii romane, cu regulile si exceptiile ei, apropo de "a fi") precaut. "No cheese" este posibil sa insemne ca din felul cerut de mancare sa lipseasca mai multe chestii decat doar branza :). Iar cascavalul se cheama "yellow cheese" - atentie mai ales daca ceri cascaval pané. :)) Eh, si mai este posibil ca ciorba sa vina dupa felul doi, iar salata dupa felul trei, dar astea sunt deja detalii minore :)).

Pentru cazare in camping (cu sau fara cort) trebuie sa intrebi la restaurant, si iti vor da toate indiciile necesare :).

Poze

Campingul:

Intrarea (pare cam ravasita, cam ca tot campingul, insa imaginea nu ii face suficienta dreptate locului)


Parcarea de langa camping (se poate intra cu masina in camping, apropo...)


In camping


Restaurantul




Dizeozii (adica masculinul plural de la dizeoza, adica fata care ii zice) care intretin atmosfera, cu cover-uri dupa piese (mai ales italiene) din anii '80


(apropo, a fost un fel de seara cu dedicatie, era un grup de vreo 20 de doamne trecute de varsta a doua, care dansau hore si cantau cantece populare in limba bulgara)

Plaja si marea






Seara



Dimineata









Mai aveau, langa parcare, si un fel de curte unde tin tot felul de animale de pe langa casa omului





Din nou restaurantul, acum vazut dimineata, pe racoare (vorba poetului moldav)


Si plaja (tot dimineata, tot pe racoare, tot vorba poetului, tot moldav)

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu