11 iul. 2012

Exit - Ziua 0

Ii zic "Ziua 0" pentru ca fiind un festival, zilele 1-4 reprezinta ce a fost de fapt in cadrul sau. Adica un fel de prefata...




Deci... Exit Fest. Inceput prin anii 2000, ca un raspuns la perceptia politica atat nationala cat si internationala a Serbiei, a devenit in timp unul dintre cele mai importante festivaluri de muzica din Europa, cu super-audienta, super-trupe, etc. Are loc in Fortareata Petrovaradin, o impresionanta citadela austriaca de pe la sfarsitul secolului 17, pastrata impecabil. Este locul in care in fiecare vara un torent de vizitatori (in general mai mult de 150.000, in 2011 - cica vreo 210.000) ia cu asalt orasul Novi Sad (populatie: 220.000 in 2011). Locuitorii inca sunt bulversati de multimea de indivizi cu haine ciudate (multi doar cu cate un pantalon si niste adidasi), cu freze ciudate (de la rasi pe cap la pletosi si rastamani), cu multe tatuaje ciudate, vorbind limbi ciudate (da, nu numai engleza, sarba sau romana). Anul trecut, cand eram la coada la supermarket, o casierita ii spunea alteia, oftand, "turisti", sau asa ceva, cum s-o fi zicand pe sarbeste... Asta nu inseamna ca au vreun impediment in a-i jumuli de bani, saltand preturile destul de mult peste alte perioade ale anului (si totusi relativ  ieftin, din perspectiva celui care calatoreste in Europa Occidentala - mai ales a englezilor, care se simt ca pisica in butoiul cu peste).

La festival sunt vreo 11 scene, acoperind aproape toate genurile moderne: rock, pop, electro, reggae, etc etc etc. Ca sa strabati cetatea dintr-o parte in alta dureaza vreo 45 de minute - asta la o ora de maxima audienta, gen 1 noaptea. Caci este un festival de noapte, unde lumea intra in general dupa ora 21 (dupa ce se pregateste temeinic in fata portilor vreo doua-trei ore (prietenii stiu cum-si-de-ce), si nu pleaca mai devreme de ora 3-4 (ma rog, batranii, caci cei tineri stau mult dupa ce rasare soarele, incercand niste tequila sunrise).

Despre line-up... Pai, in 2012 au fost mai mult de 150 de trupe. Headlineri la main stage au fost Duran Duran, New Order, Guns N' Roses, etc. (alte persoane ar remarca probabil cu totul alte trupe, desigur). Nu neaparat line-up-ul ne-a atras anul acesta, ci atmosfera. Anul trecut insa am mers pentru trupe - au cantat printre altii cei de la Portishead (si altii, cum ar fi Pulp, Jamiroquai, Grinderman, etc). Pentru cineva ca mine, cu preferinte in zona rock, festivalul favorit ramane Werchter, insa vorbim despre un alt film aici (diferenta intre a merge la un festival pentru trupele favorite, versus a merge pentru a simti cateva zile atmosfera unui carnaval - in sensul bun al cuvantului).

Si mai este, desigur, Exit Village, campingul unde trag o buna parte dintre participanti. Mereu am considerat ca o parte importanta a participarii la un festival de acest gen este statul la cort alaturi de ceilalti vizitatori. La Exit exista insa un mare disconfort, intrucat este festival de noapte, iar atunci cand te duci sa te culci la 6 dimineata (la cea mai placuta temperatura posibil) te trezesti smuls afara din cort de catre Sorin fara niciun fel de menajamente pe la 8-9...). Apropo, temperatura atinge lejer 38 de grade in iulie in Novi Sad...

Experienta mea in materie de festivaluri de muzica de acest tip este limitata - doar Werchter & Exit. Insa mi se pare ca la Exit ai mai multe variante de petrecere a timpului in afara festivalului fata de Wercher - centrul vechi din Novi Sad este foarte atragator, iar plajele de pe malul Dunarii sunt un deliciu - ce poate fi mai placut decat sa te racoresti in fluviu intr-o dupa-amiaza caniculara?! poate doar sa ai o camera cu aer conditionat unde sa tragi un pui de somn, insa asa ceva nu este chiar la indemana.

Iar ca incheiere pentru aceasta "Ziua 0", ar trebui mentionat si traseul catre Novi Sad. Din Bucuresti sunt vreo 680km, dintre care partea sarbeasca a Cazanelor Dunarii este absolut spectaculoasa. (nu ca cea romaneasca nu ar fi, dar vorbesc din perspectiva malului pe care ne aflam...).

Harta:


View Larger Map

Fotografii:

Drumul pe malul Dunarii











Belgrad, vazut de departe



Novi Sad


















Parcul principal din Novi Sad, unde toata lumea era ingrijorata de soarta puilor celor doua lebede, Isa si Misa (cica avusesera niste probleme, si am rasuflat cu totii usurati vazandu-i mici si vii invartindu-se pe acolo)









Dunarea la Novi Sad




Cetatea Petrovaradin


Novi Sad vazut noaptea din cetate


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu