16 iun. 2011

Scotia - Ziua 7 - Loch Ness / Eilean Donan / Skye

Inverness este un loc bun pentru stabilit cartierul general pentru explorat nordul si nord-estul Scotiei, inclusiv atractii majore - cum ar fi Loch Ness (nu ca as fi neaparat fan al atractiilor turistice majore, unde e plin de lume cu aparatul de fotografiat la gat, si unde experienta locului este mai greu de atins...). Noi am pornit de dimineata spre Castelul Urquhart, pe malul lui Loch Ness. Nu am intalnit-o pe Nessie, dar nici nu am iesit in paguba.




Fotografii Inverness:





Loch Ness




Castelul Urquhart - alt castel construit si daramat / ... /  pana cand a fost dinamitat finalmente in 1692, pentru ca Iacobitii sa nu il poata folosi. Fotografii cu el si cu Loch Ness:









Am continuat drumul spre sud, prin Highlands, unde din nou ne-am minunat cum putea sa arate peisajul (Fagaras pe fata), dar calatoream tot pe la 400-600 de metri. Ok, poate ca si diferenta de altitudine conta - noi eram pe la 100 - 200 m, varfurile erau pe la 400-600m, deci diferenta de nivel 500m, aproape ca in muntii nostri - vezi Sinaia Cota 1400, Cota 2000, etc.









Apoi am ajuns la Castelul Eilean Donan. Aflat pe jumatate din vederile din Scotia, castelul fictivului Nemuritor Connor MacLeod, alt castel cu istorie zbuciumata - construit prin secolul 12, implicat in numeroase lupte, atat intre clanurile scotiene (MacKenzie, MacRae, MacDonald), prin 1500, cat si in perioada in care iacobitii cautau recuperarea tronului Angliei si Scotiei in secolul 18, chiar cu ajutorul spaniolilor (care au luptat pentru castel prin 1719), ocazie cu care a fost aruncat in aer. Reconstruit migalos intre 1919 si 1932, este in prezent proprietatea clanului MacRae (deci, fara poze de interior...).









De la Eilean Donan am mers mai departe spre a traversa pe Insula Skye. Alt punct culminant al vizitei in Scotia. De o frumusete ce amintea de Muntii Fagaras (ma repet, pentru ca probabil sunt cei mai frumosi munti de pe lume) , insa si cu niste mare prin jurul sau...








Am o colega ce a copilarit in Insula Skye, si care mi-a aratat pe Google Maps unde este casa parintilor sai - am cautat-o, am si fotografiat ceva (a se vedea mai sus), dar nu sunt sigur ca era casa ei.

Prin partea de nord a insulei, am ajuns la Castelul Dunvegan - casa clanului MacLeod - alt castel incarcat de istoria familiei sale - in prezent seful familiei este cel de-al 30-lea... Castelul este ok, dar si mai interesante sunt gradinile care il inconjoara. Cateva dintre obiceiurile clanului pot fi aflate in castel :)...











La intoarcere spre Inverness (apropo, a fost amuzant ca era sa intram in pana prostului, pentru ca in Scotia benzinariile sunt rare, si au program de lucru cam redus:) ), am trecut, la recomandarea unui prieten scotian, prin Plockton (probabil ca multe asemenea catune exista, dar daca nu ai pe cineva de-al locului care sa ti le recomande, nici nu vei ajunge sa le vezi, si este o mare pierdere). Satucul are vreo 350 de locuitori, se ajunge la el pe drumuri cu o singura banda de mers, pare a fi situat la capatul lumii, si este fantastic.




















Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu