15 nov. 2010

Ierusalim

Orasul vechi este impartit in 4 mari zone: cartierul crestin, cel arab, cel evreu si cel armean. Fiecare adaposteste un loc sfant pentru respectiva religie (mai putin poate cel armean, care are insa si el cateva biserici importante). Iar langa orasul vechi, in partea de est, de afla Muntele Maslinilor, alt loc important pentru crestini.




Orasul vechi arata in prezent cam cum l-au incercuit arhitectii lui Suleiman Magnificul.



Vederi de pe acoperisul de la Citadel Hostel, unde am tras noi.







Din pacate, aparatul foto cu care facusem multe poze in primele zile, in cele mai importante locuri din Ierusalim, a cam fost pierdut, asa ca nu prea e mult de aratat...

Au mai ramas fotografii de pe Muntele Maslinilor, Ierusalimul de Est, cu orasul vechi in zare




Gradina Ghetsimani





Si din Cetatea lui David (impropriu numita asa, intrucat cea a lui David era in partea cealalta a orasului, dar istoricii s-au prins mai tarziu)



Se pot vedea mai sus Catedrala Sfantului Mormant si Moscheea Albastra (Dome of the Rock).

Scuze, din lipsa de poze corespunzatoare, nu pot sa arat vibranta atmosfera din oras. In care la orice clipa poti intalni o procesiune religioasa, cu un grup care serpuieste pe Via Dolorosa parcurgand drumul Mantuitorului catre crucificare. Iar in cartierul arab este o permanenta forfota printre negustorii care isi striga marfa, in vreme ce magazinele iti iau ochii cu marfurile expuse - fie ele comestibile sau nu.

In schimb, am mai gasit o poza de la cel mai bun restaurant arab din zona (langa intrarea pe Via Dolorosa), Abu Shukri, unde se poate servi cel mai bun humus posibil in Orientul Mijlociu.


Nu trebuie uitat de calator Ierusalim - orasul nou... Si ar mai fi de mentionat cum peste tot umbla soldati inarmati. Este poate cel mai sigur oras din lume... Noi am avut o mare surpriza cand ne-am urcat in autocarul dinspre aeroport inspre Ierusalim, cand ne-am asezat pe bancheta cea larga din spate, intre doi soldati adormiti, fiecare cu mainile pe mitraliera... Apoi ne-am obisnuit. Chiar si cu vederea unor tineri adolescenti inarmati. Interesant este ca soldatii nu poarta arme incarcate, ci cu incarcatoarele lipite cu banda adeziva pe marginea pustilor automate...

Doi ani mai tarziu am ajuns din nou in Orasul Sfant. Mai jos sunt cateva poze facute cu acea ocazie, in cele mai renumite locuri istorice.

Biserica Sfantului Mormant


Zidul Plangerii, si deasupra Dome of the Rock (nu, nu al muzicii :)))), ci locul de unde musulmanii cred ca Mohamed s-a ridicat la ceruri, in vreme ce evreii il considera cel mai sfant loc, cel de unde a fost creat Pamantul, unde a fost creat Adam, unde a fost incercat Avraam sa il ucida pe Isaac, si unde multe altele s-au intamplat)


Strazi prin orasul vechi (de fapt, cam toate sunt pavate, marginite pe ambele laturi de cladiri, fara spatii intre acestea, si foarte putine spatii verzi; majoritatea caselor au magazine la parter)







Din nou Zidul Plangerii si esplanada de langa el (cand orasul a fost cucerit de israelieni, acestia au daramat toate cladirile din preajma Zidului, pentru a face loc esplanadei)



Prin cartierul arab, inspre Poarta Damascului (orasul are vreo 12 porti, parca, cele mai importante fiind Jaffa si Damasc).



Forfota mare in cartierul arab si cateva magazine imbietoare





In cartierul evreiesc


Si in afara orasului vechi, un ultra modern mijloc de transport

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu