Plimbarile prin cetatile din tara sunt un moment de bucurie pentru ca te poti conecta cu stramosii nostri si cu modul lor de viata. Desigur, acest mod de viata nu este in sine un motiv de bucurie - viata era aspra, conditiile de locuit erau vitrege, si o gasca de invadatori venea mereu pe la poalele cetatii, gata sa jefuiasca si dea foc la tot ce era imprejur... Dar din fericire noi nu traim acele vremuri, iar o calatorie pe acolo nu imi aminteste decat de acele senzatii din imaginarul colectiv al unor vremuri cu printi si printese, cavaleri falnici si zmei suparati, eroi calari cu coifuri si zale, spade si armuri, si asa mai departe. Si parca aud uneori si un fluier de-ala irlandez care ma supara la culme si strica tot meciul :). Eh, si parca si temnitele, desi fioroase, te fac sa te gandesti ca acolo erau aruncati aia rai care o cam meritau... In fine, stiu ca istoria a fost un pic diferita, dar prefer sa il plimb pe copilul din mine pe acele meleaguri, si sa il trimit la culcare pe adultul care rasfoieste febril istoria crancena a vremurilor...
Mai jos lista cetatilor descrise in aceasta postare:
Cetatea Neamtului (langa Targu Neamt)
Cetatea Rupea (pe la jumatatea drumului dintre Brasov si Sighisoara)
Cetatea Greavilor (intre Sibiu si Sebes, la Garbova)
Cetatea Calnic (intre Sibiu si Sebes, la Calnic)
Cetatea Alba Iulia - la Alba Iulia :)
Cetatea Trascaului - Langa Aiud
Castelul Huniazilor - Hunedoara
Cetatea Neamtului
Informatia oficiala ne spune ca dateaza din vremea lui Petru I Musatinul; atestata prin 1395, extinsa de Stefan cel Mare si apoi de Petru Rares. Dar, hei, cine are nevoie de informatia oficiala?! Nu stiu ce ii mai invata astazi la scoala pe cei mici (eh, voi afla in curand, sper :) ), dar generatia mea si cei mai varstnici stiu despre ce este vorba in versurile lui Bolintineanu: Pe o stanca neagra, intr-un vechi castel / Unde curge-n vale un rau mititel... (sau "curge-n vale ciorba de ardei", in acea varianta la caterinca, transmisa din gura in gura prin anii '80). Si parca il vezi pe Stefan, obosit in fata cetatii, trimis la plimbare de catre o muma apriga (hei, rezoneaza cumva povestea cu vreun cititor?:) ) "Baiete, las-o balta, mergi si fa treaba care trebuie facuta!!! Suna din corn, aduna gasca si spulbera-i pe dusmani!!!". Apoi, doua secole mai tarziu, o alta legenda ne povesteste despre o mana de plaiesi care i-au facut zile fripte regelui Poloniei - parca prin clasa a cincea am invatat la scoala despre ea...
Deci, respir adanc, si plasez niste fotografii... Apropo, se gaseste si un restaurant la poalele cetatii, numit "La cetate", unde se servesc niste bucate minunante...
In zare, "raul mititel", sau "ciorba de ardei"...
Temnita
Din pacate, Bolintineanu s-a preocupat prea putin de Transilvania, iar transilvanenii nu au un Bolintineanu al lor. In consecinta, relatarile vor fi mult mai seci :(. (si ale mele, mai jos, si ale transilvanenilor).
Inapoi la lista cetati
Cetatea Rupea - pe drumul dintre Brasov si Sighisoara
Construita prin secolele 14-15. Renovata major in 2008-2014. Ma amuza in special denumirea unui turn, al Slaninei. Acolo isi tineau toti locuitorii slanina, de baza! Fiecare casa avea un numar alocat, marcat pe carlig sau pe slanina. Se pare ca era un fenomen destul de raspandit, in sensul ca multe cetati aveau cate un turn al slaninei...
Turnul Slaninei e in poza urmatoare, in dreapta sus
Inapoi la lista cetati
Cetatea Greavilor, Garbova - pe langa Sebes
In drum spre Cetatea Calnic, am dat intamplator peste Cetatea Greavilor - de fapt, o biserica fortificata, asa cum sunt multe in Ardeal. Intamplator zic, pentru ca GPS-ul ne-a dus din DN7 pe un drum secundar catre Calnic (asa cum mergeam noi dinspre Sibiu spre Sebes, via Calnic), in loc sa ne lase sa intram pe unde era indicatorul (vreo cativa kilometri mai incolo). Dar, hey, a fost un castig!
Nu e mare lucru de cetate: o biserica, niste ziduri care o imprejmuiesc, si, desigur, un turn al slaninei :)). Istoria ei este insa destul de agitata...
Inapoi la lista cetati
Cetatea Calnic - pe langa Sebes
Eh, asta chiar ca este o cetate din basme, sau cel putin asa arata in acea dupa-amiaza de iunie in care am vizitat-o. M-am simtit mai copil decat in castelele din Scotia. Cetatea este bine renovata, iar camerele sunt mobilate in fel si chip - adapostesc un muzeu al istoriei, cu tot felul de haine si obiecte de uz casnic specifice vremurilor mai mult sau mai putin medievale. Ai di tati... Daca vrei sa intri, trebuie sa o suni pe doamna care are cheia cetatii... (in ceea ce priveste istoria cetatii: a fost de fapt casa unui primar din Calnic, ridicata acolo dupa ce respectivul si-a aratat maiestria pe campul lupta, prin anii 1200-1300 si a fost innobilat in consecinta).
Inapoi la lista cetati
Cetatea Alba Iulia - in Alba Iulia
Urmatorul obiectiv pe lista acelei plimbari prin Romania a fost Alba Iulia. Stiam ca cetatea a trecut printr-un proces de renovare major in ultimii ani, dar asteptarile mele au fost cu mult depasite. Nu numai in interiorul cetatii (biserica, catedrala, alte cladiri), cat mai ales in ceea ce priveste fortificatiile. Desigur, aceasta cetate este mult diferita de celelalte mentionate in aceasta postare, in sensul ca ceea ce vedem acum este in principal rezultatul arhitectilor Habsburgilor (prin 1700), pe niste structuri si fundatii ridicate de principii Transilvaniei (cu vreo suta-doua de ani mai devreme) deasupra unui castru roman (ale carui ramasite sunt inca vizibile). Rezultatul a fost o cetate tipica Vauban (un meserias general belgian - sau francez?? - de prin secolul al 17-lea, care si-a dat seama ca fortificatiile clasice patratoase nu fac fata artileriei, asa ca a propus o structura in forma de stea, cu nenumarate unghiuri moarte pentru tunurile inamice - cetati Vauban sunt prin toatre colturile Europei, inclusiv prin Timisoara si Arad).
Eh, despre fortificatii este vorba in momentul amuzant al vizitei. Pliantele de la oficiul de turism indicau mai multe trasee turistice prin cetate, fiecare cu obiectivele sale. Noi nu eram siguri pe care sa il alegem, si ne uitam pe o harta generala a cetatii, eu remarcand despre fortificatii ca "pai se pare ca pe aici e un camp cu niste pietre!", la care fata care vindea bilete a sarit ofensata: "vai, dar nu e asa, va asigur ca e mult mai mult decat un camp cu niste pietre, poza e veche!!!". Si asa a si fost. Eforturile de restaurare au fost incununate de un mare succes. In zona respectiva poti vedea tunuri, platforma de executie, tuneluri de trecere intre zone, etc.
Nu ma pot abtine sa fiu eu insumi si sa nu bag un pic de istorie: Alba Iulia este legata si de rascoala lui Horea, Closca si Crisan, ei fiind prinsi, intemnitati, judecati si executati (doi dintre ei) aici.
Deasupra portii, celula lui Horea si statuia lui Carol al VI-lea
Temnita (nu cea a lui Horea)
Platforma cu tunurile care bubuie in fiecare sambata, la ora 12.
Poarta castrului roman
Esafodul
Catedrala romano-catolica
Inapoi la lista cetati
Cetatea Trascaului - pe langa Aiud
Eh, Cetatea Trascaului... Ridicata prin 1296 pe un colt de stanca, a fost distrusa in 1703 de catre austrieci. Dar ceea ce ramane e impresionant. Are mai multe incinte, care ofera imagini de vis ale imprejurimilor.
Vedere a Cheilor Valisoarei, (sau ale Aiudului)
Si daca tot suntem la Cetatea Trascaului, la capatul lumii dinspre Aiud, ar trebui mentionat si satul Rimetea, propus ca sit UNESCO, un sat care merita vazut, la vreo cativa kilometri de cetate.
Clanta unei porti
Masivul muntos numit "Piatra Secuiului"
Inapoi la lista cetati
Castelul Huniazilor - in Hunedoara - bonus, poze facute acu' vreo doi ani, prin 2012
Construit prin 1446, este absolut superb. Cel putin in poze. Mai ales in cea care il priveste din fata. Insa unii vizitatori vor realiza ca de fapt castelul din ziua de azi este rezultatul a mai multe renovari, pe parcursul ultimelor trei secole, astfel incat acum cel mai frumos castel din cartile postale romanesti este un fel de de struto-camila in ceea ce priveste stilurile. In fine, frumusetea sta in ochii celui care se uita, si o vizita la Castelul Huniazilor este aproape obligatorie pentru cei ce apreciaza istoria (apropo, este interesant ca Iancu de Hunedoara este erou national pentru vreo 3-4 natiuni - romani, unguri, sarbi, bulgari, etc.
Inapoi la lista cetati
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu