In ultimele saptamani am avut ocazia sa parcurg vreo 2.300 km prin Romania, gasind locuri super faine, reconfirmandu-mi-se ideea ca aici la noi in tara se gasesc chestii pe care nu merita sa le cauti prin alte meleaguri. Vorba ceea: "avem di tati!". Dupa 7 ani de umblat prin cele strainatati am reinceput sa caut Romania, un prim episod fiind cel de anul trecut cu Cetatile Dacice. (bine, din cand in cand o tura prin munti nu se pune, caci asta este la ordinea zilei, sau asa ceva ;) ).
Voi relata aici despre o parte a unei excursii prin Bucovina, care are loc din momentul in care trec din Transilvania in Moldova, prin Pasul Tihuta, ajung la Vatra Dornei si continui spre nord, pe la manastirile Moldovita si Sucevita, ajung la Manastirea Putna, iar apoi cobor spre sud pana la Manastirea Voronet. Adica prin dulcele plaiuri ale Bucovinei romanesti. O excursie entuziasmanta, cu bucurii ale ochilor si sufletului! Cred ca daca m-as face vreodata agent de turism, as avea o super oferta pentru o saptamana petrecuta prin zona! Hmm... ganduri care ii trec omului prin minte... As combina-o cu o tura prin meleagurile de la sud de Bucovina, si anume Neamt si Iasi, ducandu-i pe la Cetatea Neamtului, apoi prin Cheile Bicazului iar inainte de asta pe la Bojdeuca lui Ion Creanga din Iasi, si teii lui Eminescu din Copou - acei care or fi ramas, dupa ce meseriasul de primar actual a curatat zona... In fine...
Acela care va dori sa vada intreaga Bucovina din Romania trebuie musai sa ajunga si pe la Suceava, sa vada Cetatea de Scaun a lui Stefan cel Mare, si alte minunatii. De asemenea, ar fi pacat sa rateze alte locuri frumoase, cum ar fi Manastirea Humor sau Arbore, sau alte biserici din zona (pe care eu nu le-am vazut, insa despre care am citit lucruri bune). In plus, muntii din zona au diverse forme care ii fac celebri - Rezervatia 12 Apostoli, Pietrele Doamnei, etc., pe care, din nou, eu nu le-am zarit cu aceasta ocazie... Pesemne ca trebuia sa fac un ocol, sau poate chiar sa ma dau jos din masina :). Si eram si oarecum grabit, iar Suceava o stiam destul de bine.
Excursia arata cam asa:
View Larger Map
Intrucat observ ca baietii de la Google tot fac actualizari ale sitului si al legaturilor catre el, atasez si o imagine in format clasic:
Deci, punctele marcate sunt: (A) Bistrita, (B) Vatra Dornei, (C) Moldovita, (D) Sucevita, (E) Putna, (F) Voronet.
Mai jos scurtaturile catre diverse zone:
Pasul Tihuta
Vatra Dornei
Moldovita
Sucevita
Putna
Chilia lui Daniil Sihastrul
Voronet
Muntele Rarau
Incepem prin Pasul Tihuta, cel mai frumos pas dintre toate cele care leaga tarile romane peste Muntii Carpati. De mult timp il urmaresc pe webcam (vezi aici, daca o mai fi activ), si ma innebuneste mai ales iarna, cand e un peisaj de vis - cam ca acela din poezia lui George Cosbuc, "Iarna pe ulita". In partea de sus, la Piatra Fantanele, sunt cateva popasuri turistice, cel mai celebru fiind Castelul Dracula (stiti povestea, nu?), construit prin anii 1980 (surprinzator, nu, cum autoritatile comuniste intelegeau sa profite de pe urma lui Dracula...).
Inapoi la lista locuri
Ajungem la Vatra Dornei. Cine are timp, poate sa viziteze parcul cel cu nenumarate veverite care sunt dornice de alune. Tot la Vatra Dornei e si cel mai lung traseu de telescaun din Romania, dar cum spuneam eram in trecere doar, si cam in graba, spre Putna. Insa am sapat prin arhiva si am gasit cateva poze facute in 2007...
Inapoi la lista locuri
Eh, si mai e de vazut cate ceva pe acolo. Sunt niste pensiuni foarte atragatoare - in 2006 am stat la una dintre ele, cu pastravarie, piscina, si asa mai departe - sper ca inca e pe acolo - se cheama Poiana Izvoarelor.
Cum spuneam, noi am mers mai departe, pe un drum construit prin anii 1960, care leaga Vatra Dornei (de fapt, leaga Sadova, o localitate de pe langa Vatra Dornei) de Radauti. Se spunea la acele vremuri ca este imposibil de facut o legatura pe acolo, dar comunistii s-au dat peste cap si au reusit. Pornind dinspre cele doua capete, s-au intalnit undeva la mijloc. Drumul isi merita cu prisosinta clasificarea drept "pitoresc", caci traverseaza un munte (numit "Obcina Mare"). Urca pana la peste 1.000m, iar drumarii au ridicat acolo un monument:
Acolo era un taran care vindea oua prea-frumos incondeiate, care ni s-a plans de conditiile grele de viata - cum nu au curent electric, si cum baba lui pregateste cate 3-4 oua pe zi pe care le vinde ele acolo, la 15km de casa... Si cum toate padurile din jur au fost retrocedate catre manastiri...
Sa revin la manastirile celebre. Se zice ca fiecare are culoarea sa specifica - aici mai jos fiind descrise toate cele faimoase din Bucovina si cica culorile lor (doar primele doua plus Putna s-au aflat pe itinerariul din aceasta tura): Moldovita (galben), Sucevita (verde), Voronet (albastru), Humor (rosu), Arbore (combinatie de culori - sic). Acum, eu, mai daltonist fiind, si pacatos pe deasupra, nu am remarcat marea deosebire dintre ele - de altfel am vazut doar trei (Moldovita, Sucevita, Voronet), plus Putna, care nu are picturi exterioare... - ca sa fiu sincer, am urmarit mai ales diferenta dintre Moldovita si Voronet, si nu prea am sesizat-o... In alta ordine de idei, e tare ca pictura rezista de atatea secole, cica fara restaurare (sau fara una majora). Pe partea de nord. unde nu ajunge soarele, este degradata, dar in rest scenele sunt vii.:)
Intai am ajuns la Moldovita - e drept ca Moldovita se gaseste inainte de Monumentul Drumarilor... Apropo, pe la Moldovita este si un traseu de parcurs cu mocanita, sper sa mai fie de actualitate - vezi aici programul din 2013.
Ni s-a parut a fi un loc la capatul lumii - bine, nu in sens negativ, ci mai mult in ceea ce priveste izolarea. Unul dintre tovarasii de drum a comentat ca intr-o puscarie ai mai multe sanse de socializare decat in acel pustiu de lume...
Inapoi la lista locuri
Apoi am ajuns la Sucevita (dupa ce am trecut de Monumentul Drumarilor - scuze daca seman confuzie). Mare si tare. Spre deosebire de Moldovita, Voronet si Putna care au fost ridicate de catre Stefan cel Mare, Sucevita este ctitoria Movilestilor, vreo suta si ceva de ani dupa Stefan. Tot felul de pensiuni turistice se afla acum pe langa, iar manastirea e baricadata cu ziduri, fata de care diversi intrusi sa se gandeasca de doua ori daca vor cu adevarat sa intre inauntru (ok, dar inauntru nu erau soldati, cred :) ).
Inapoi la lista locuri
Spre seara am ajuns la Manastirea Putna. Intri pe o poarta mare, apoi treci pe sub alta poarta, si ajungi la parcarea manastirii. In fata este manastirea, si ea prinsa intr-o fortificatie. In spate, te intorci la portiunea dintre primele doua porti, pentru a ajunge la locul unde sunt cazati vizitatorii (initial eu crezusem ca vom sta chiar in manastire - am fost un pic indus in eroare). Cat despre locul unde sunt cazati oaspetii - am dat peste niste camere care amintesc de un hotel de trei stele, dar fara televizor. Am gasit cele mai proaspete prosoape din excursiile mele de 14 ani pe doua continente. Si, in general, camere fara cusur.
In ziua urmatoare am servit un mic dejun de post (caci era vineri), care li s-a parut celorlalti turisti (un grup de mosi si babe din Anglia) cam frugal, dar ghidul lor le-a explicat ca era zi de post, promitandu-le ca in restul vacantei vor trai numai la cinci stele :). Mie personal mi-au placut la culme salata de vinete si cea de fasole, regretand doar ca nu ne-au dat si noua niste masline - erau la masa de langa, dar cucoanele respective au luat cu ele bolul cu masline cand au plecat in camera :(.
Apoi am vizitat manastirea. Putna, desigur. Cam picura de sus... Mi-a placut clopotul scris cu chirilice, care iti da o idee despre limba de pe la 1800 si ceva - cand a fost gravat - vezi primul rand "acest clopot anume".
Inapoi la lista locuri
Dupa care am dat o tura pe la chilia lui Daniil Sihastrul, aflata la vreo 2km de manastire - din pacate era inchisa...
Inapoi la lista locuri
Si mai departe am purces spre Voronet. Daca in ziua precedenta am mers mai mult pe drumuri departe de asezari ale oamenilor, acum am traversat o gramada de sate. Judetul Suceava este superb, satele au case bine ingrijite, si se simte in aer bogatia locurilor si ale locuitorilor (spre deosebire de alte judete din Romania, unde simti saracia). Iar la Voronet am vazut si eu ca in Romania se poate face turism ca la carte. (nu neaparat asta trebuie sa fie la o manastire sfanta, dar ma bucur sa vad ca si in Romania este promovat turismul ca in alte tari, unde cate o piatra este prezentata ca o mare mostenire lasata acolo de 2000 de ani sau asa ceva, de catre niste mari stramosi care au facut si au dres).
Eh, din punctul meu de vedere, traiasca turismul, dar eu apreciez salbaticia si singuratatea, asa ca hoarda de turisti de la Voronet nu m-a entuziasmat in mod deosebit. Mergi vreo 500 de metri spre manastire printre baraci in care se vand de toate. Iar la manastire gasesti o biserica ce seamana foarte mult cu Moldovita (cum am zis mai sus, oi fi eu daltonist...).
Inapoi la lista locuri
Iar in incheierea acestei relatari despre Bucovina, as mentiona muntele Rarau. Am fost pe acolo tot prin 2007, cu ocazia vizitei la Vatra Dornei. Cine doreste il poate incerca si in varianta usoara, adica sa urce cu masina din Campulung Moldovenesc, sau din sud, din drumul Piatra Neamt - Vatra Dornei. Iar de la cabana Rarau poate urca spre Pietrele Doamnei - de data asta, pe propriile picioare. In ceea ce priveste drumul cu masina pana la cabana Rarau, este poate cel mai datator de adrenalina drum pe care am mers prin Romania pana acum. Sunt doua variante din Campulung Moldovenesc, iar noi am luat-o pe cea mai dubioasa - am intrebat-o pe o baba daca pe acolo ajungem la cabana Rarau, si ne-a raspuns ceva de genul "dac-o vrea Dumnezeu!". Era de fapt un forestier pe care nu aveau loc doua masini una pe langa alta, si slava Domnului ca nici nu ne-am intalnit cu vreuna, si ca nici nu a trebuit sa ne intoarcem din drum, caci tare greu ar fi fost sa dau in marsarier 10-15 km... :). Spectaculos - munte sus, vale jos...
Inapoi la lista locuri
în ducatul Bucovinei este iubirea mea
RăspundețiȘtergere