28 sept. 2013

Uzbekistan - Ziua 1 - Taskent

Eram un pic stresat cu privire la viza de tranzit prin Rusia. Oricum, rusii nu ne intreaba nimic la tranzit. Pasul 1 e parcurs.

Ajungem la imbarcare. Hoarde de uzbeci iau cu asalt avionul, un Iliushin 96, cu cate 9 locuri pe rand (pe trei coloane). Papornitze, bagaje, oale-minune (adica pentru fiert sub presiune), etc. Nu ma pot abtine sa imi imaginez ca asa arata probabil un camion/autobuz din America Latina, acolo insa cu cutii cu gaini in loc de oale. La aterizare, in timp ce avionul inca ruleaza pe pista, juma de avion e in picioare, cu bagajele in mana. Gestionand situatia cu mana de fier, sefa echipajului de bord ii asaza la loc :). Cand coboram din avion, cele cateva sute de pasageri, amintind de navalirile stramosilor lor, dau iama in autobuze si apoi in aerogara.

Ne inghesuim la ghiseul de vize, le obtinem in vreo ora, apoi mai dureaza alta ora sa completam declaratiile vamale si sa le depunem. Ma scarpin ce bunuri de valoare sa declar. Pun camera foto si cele doua telefoane mobile ultimul racnet al industriei non-smartphone 2009.

In fine iesim din aerogara. Trecem printre o gramada de taximetristi care se ofera sa ne duca in oras, spre a da ochii cu omul nostru... Taskent, am ajuns!

La pensiune (Gulnara) ajungem pe la 6 jumate dimineata, si dormim dusi 6 ore.

Pe la 2 si ceva plecam in sfarsit sa investigam orasul. Gazda ne recomanda sa nu pierdem timpul cu orasul vechi ("caci vom vedea destule moschei in tara, si mai bine pastrate..."), si sa mergem in centru.

Intai tragem la piata mare. Edificiul e in renovare, si toata gasca a fost scoasa afara. Printre tarabe misuna baietii care schimba bani. Primul care ne intampina preia o hartie de 100$, in schimbul careia ne da trei caramizi legate cu elastic (2 x 100 x 1000 sum, 1 x 100 x 500 sum) plus niste extra hartii, onorand cursul de 2.600 sum / $. Ceva mai incolo, alti baieti ne ofera cursul de 2.680 sum pentru 1$, insa isi reduc dramatic oferta, nemultumiti fiind de calitatea bancnotelor noastre. Fac pe prostul cand imi arata cateva bancnote tipla, dar degeaba, sunt neinduplecati, si schimbam 100$ pentru 2.000 sum/$. (Dealfel, nici tipul de la ghiseul de viza nu acceptase la plata primele bancnote care imi iesisera din portofel, si gazda ne avertizase ca nu vom putea schimba bani uzati deca la banca nationala, contra unui comision).

Apoi luam metroul spre centru. La intrarea in statie doi militieni ne cer pasapoartele, foarte politicosi, si suntem lasati sa intram. Metroul, adica statiile sale, imi sugereaza ceva foarte sovietic, cam ca in anii '30, ma simt ca in Maestrul si Margareta.

Mergem la un hotel bengos, de unde extragem de la ATM niste dolari noi-nouti (hotarati fiind sa ne luam janghinele de bancnote inapoi in Romania, in loc sa le schimbam in pierdere pe acolo). Dupa care tragem la sediul UzCell sa luam o cartela telefonica locala, idee foarte buna.

Rezolvand astfel problemele administrative, o luam la pas prin centru. Orasul fiind ras de un cutremur prin 1966 si redesenat ulterior, ofera o foarte placuta plimbare, printr-un centru aerisit si plin de verdeata. In afara de un palat tarist restul cladirilor sunt in stil sovietic, fara personalitate.

Seara tragem linie. Am prezentat pasapoartele la control la metrou de trei ori, si rucsacii de vreo doua. In rest, toate bune. Nimic special de remarcat cu privire la Taskent. Decat poate ca o gramada de edificii / statui / muzee au cate o placa in fata lor, pe care sta scris ca respectiva chestie a fost renovata / ridicata cu aportul sefului cel mare, presedintele Islam Karimov.

Pensiunea Gulnara





Bazarul Chorsu






Prin Taskent














6 comentarii :

  1. Vezi că e Ucell, nu UzCell. În plus, la urcarea în Iliușin ai mai comentat ceva și de miresmele emanate de călătorii din Uzbekistan :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, ora 2 dimineata nu e cea mai fericita pentru calatorii care au umblat ziua-ntreaga imbracati in geci de piele neagra :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna... puteti sa spuneti cat au costat biletele de avion? toate :D MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut! Luate cu o luna inainte, au fost 550 euro de caciula (x2=1.100 euro), cu Aeroflot, cu un program destul de convenabil - cam 12 ore pe calatorie. Cu Turkish costa cam la fel, dar orarul era mai complicat, trebuia sa stam in Istanbul destul de mult (ceea ce nu e neaparat rau, dar noi stateam cam prost cu zilele de concediu). Cred ca daca planifici cu mai mult timp in avans poti gasi mai ieftin (pe la 450 euro), insa e bine intai sa iei viza, care e valabila trei luni, deci nu ai prea mare marja.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ivane,
    La modul cel mai serios, am o intrebare: Ce cauti tu in tari d-astea? Adik, daca ai merge prin Kazahstan pt. a urca in Altai, as intelege; super-munti, super-natura! Dar ce gasesti furmos in orasele astea prafuite, amestec de soviete si islam?...Scuze, poate suna malitios, dar imi pun intrebarea asta de multi ani si inca nu am gasit un raspuns; sunt absolut depasit. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumusetea sta in ochii celui care priveste.

    Tocmai varianta ca nu sunt orase cosmopolite e atragatoare. Si amestecul de oameni si culturi. Cum ar fi in loc sa mergi la Poiana Brasov sau Mamaia ai merge in 2 Mai sau Cartisoara. Undeva unde turismul salbatic nu a intrat inca (desi in Uzbekistan a cam facut-o, din pacate).

    RăspundețiȘtergere