22 apr. 2012

Japonia - prefata si posfata

De data asta cred ca puteam sa le public la locul lor - prefata in ziua 0, postfata in ziua 16, dar pentru a mentine structura blogului, le pun aici, la gramada...

21 apr. 2012

Ziua 15 - Inapoi acasa


Ziua 15 – Inapoi acasa

A durat 22 de ore. Un ultim mic-dejun la Doutor Cafe (aproximativ cel mai mare lant de cafenele din Japonia, urmat indeaproape de Starbucks), o ultima plimbare cu metroul, linia Ginza, spre Ueno (!), o ultima rectificare a tarifului de calatorie pe metrou... Ma rog, si o ultima extragere de la bancomat (cred ca se exagereaza cu povestea cu cash-ul in Japonia, cam pe unde am incercat sa platim cu cardul a functionat, si probabil ca ar fi functionat si in multe dintre locurile unde nu am incercat – desigur, nu in Ueno la vanzatorii turci de kebab, ci pe la diverse magazine).

Cum ne-am asezat in avion, a venit un tip la noi, roman, relativ incantat de ideea de a sporovai cu cineva pre limba lui natala vreme de 10 ore – ghinion, eu nu eram de aceeasi parere... A, si apropo de avioane si aeroporturi, cred ca Narita este singurul aeroport din lume (cu exceptia probabil a altora din Japonia) unde in zona de asteptare / imbarcare este mocheta pe jos – vorba aia, bine ca nu ne-au pus sa ne si descaltam. 

20 apr. 2012

Ziua 14 - Tokyo


Ziua 14 – 20 aprilie – Tokyo

Eh, am ajuns aproape de finalul acestei excursii. De doua zile, de cand ne-am intors in Tokyo, tot de-turam motoarele, si acum au ajuns la ralanti.
(ca fapt divers, azi am vazut un japonez mariachi, si unul cantand la cimpoi :))


19 apr. 2012

Ziua 13 - Tokyo


Ziua 13 – 19 aprilie – Tokyo

Mereu mi-a placut sa ma intorc intr-un oras prin care am mai trecut in cursul unei excursii – este o ocazie de a descoperi in liniste si calm (de obicei :) ) locuri pe langa care ai trecut fara a le fi inteles la vremea respectiva, sau locuri noi, care au scapat atentiei cand mai fusesesi pe langa ele...


18 apr. 2012

Ziua 12 - Kyoto


Ziua 12 – 18 aprilie – Kyoto

Planul pentru astazi era intitulat “Bucuria copiilor – partea 12345”, si includea o vizita la Zoo si una la Acvariu. Ieri insa am descoperit ca suntem foarte aproape (ma rog, parea ca suntem foarte aproape) de unul dintre cele mai celebre monumente ale Japoniei, Kinkaku-ji (Pavilionul Aurit, construit de un shogun pe la 1370-si-ceva ca resedinta, cu o superba gradina, transformat dupa moartea sa in templu – hmmm, parca nu e singurul cu aceasta soarta...), asa ca am hotarat sa il includem si pe acesta in plan.


17 apr. 2012

Ziua 11 - Nara


Ziua 11 – 17 aprilie – Nara

Am vizitat Nara, vechea capitala a imperiului (de pe la inceputul anilor 700 d.C. pana spre sfarsitul veacului respectiv). Acum, in ceea ce priveste ce a ramas din trecut, depinde din ce punct de vedere privesti. Au ramas vreo cateva temple ridicate prin 700-800. Si cam atat. Japonezii se straduiesc sa restaureze cate ceva din fostul palat imperial, dar deocamdata succesele sunt modeste. Iti poti imagina cam cum aratau locurile prin acele vremuri, dar asta mai ales cu ajutorul propriei tale gandiri, intrucat pe aici au rasarit toate acele cladiri caracteristice epocii moderne (din fericire, fara zgarie-nori).



16 apr. 2012

Ziua 10 - Kyoto


Ziua 10 – 16 aprilie – Kyoto

A fost o zi curata, clasica dpdv al turismului organizat, si cu un noroc extraordinar de a prinde legaturile necesare la momentele potrivite.

Am inceput cu un mic dejun japonez la hostel, apoi am plecat spre Palatul Imperial. Ghidul Lonely Planet nu avea cuvinte prea mari de lauda pentru acest obiectiv, insa cred ca aici nu au nimerit-o (in timp ce recomanda cu mare caldura tot felul de pietre uitate de Dumnezeu, prin cele mai obscure locuri). Am avut un ghid in limba engleza, care s-a straduit sa ne prezinte si aspecte istorice, si anecdotice. Ar fi multe de povestit pe aici... mai ales despre perioada Heian, pe la anul 900-1000, cand curtenii se adunau pe marginea micului rau care curgea pe acolo, iar servitorii puneau cesti cu sake sa alunece pe ape, si puteau fi luate de acolo doar cand curteanul respectiv compunea un haiku, o mica poezie...

15 apr. 2012

Ziua 9 - Kyoto


Ziua 9 – 15 aprilie – Kyoto

Ne-am trezit la 6.15 ca sa prindem autobuzul spre Kyoto. Partea buna e ca l-am prins. Partea mai putin buna este ca am dormit vreo doua din cele 4 ceasuri cat dureaza calatoria, si am pierdut niste peisaje fabuloase cu ciresi infloriti pe marginea drumului. Dar, pana sa adorm, am apucat sa admir drumul prin munti (o zi insorita, cald in autocar, in timp ce termometrele de pe autostrada indicau 2-4 grade Celsius). Superb.

14 apr. 2012

Ziua 8 - Takayama


Ziua 8 – 14 aprilie – Takayama

M-am trezit noaptea din cauza zgomotului – ploua in draci. Asa, chiaun de somn cum eram, mi se parea ca ploaia japoneza suna pe streasina complet diferit de cea romaneasca. Adica, avea un aer martial, parca suna ca un mars militar –t-r-r-m t-r-r-m t-r-r-m t-m t-m. :) Am incercat sa dormim cat mai mult din timpul in care a plouat, si am reusit pana spre ora 10.30. Ne expira cazarea la Madam Matsui, si ne-am mutat trei case mai incolo, la J-Hoppers – hostel in toata puterea cuvantului, cu toate avantajele: afise peste tot, explicatii si lamuriri cum sa faci aia, cum sa dregi aialalta, cum sa ajungi acolo, cum sa vii de dincolo, etc.

13 apr. 2012

Ziua 7 - Takayama


Ziua 7 – Takayama
Dupa un odihnitor somn de ~13 ore (eh, discutabil, caci am avut destule treziri, deoarece ba era cald, ba era frig) am servit un mic-dejun japonez (din care chiar am recunoscut majoritatea componentelor), si am plecat sa descoperim zona salbatica a Takayamei. Ne-am plimbat iarasi prin codri si coclauri, am gasit ceea ce mai ramasese din mandra cetate Takayama (un varf de deal in mijlocul padurii), si nenumarate temple budiste (vreo 10, sau asa ceva), din pacate toate insa avand cladirea propriu-zisa a templului inchisa.

12 apr. 2012

Ziua 6 - Takayama


Ziua 6 – Takayama

Este un fel de a spune “Ziua 6 – Takayama”, mai corect ar fi “Ziua 6 – Spre Takayama si spre somn”...


11 apr. 2012

Ziua 5 - Kamakura


Ziua 5 – Kamakura

A fost o plimbare foarte tare. Tare, tare, tare. Japonia cea veche, cautata si gasita. Shinto, Zen, Budism. Paduri frumoase, parcuri unde nu te asteptai sa le gasesti, temple, altare, si frumusete. Ordine si Armonie.


10 apr. 2012

Ziua 4 - Tokyo


Ziua 4 – Tokyo

Am plecat tarziu prin oras. Am luat-o la pas spre Palatul Imperial (via un ATM Citibank, care cica e singurul in afara de birourile Postei care accepta carduri emise de banci occidentale – ma rog, si marile hoteluri – oricum, nu i-am dat de cap aparatului chiar din prima, arata ca in filmele in care cei de la NORAD privesc pe un ecran cum ataca sovieticii si pregatesc contraofensiva).
Am vazut un mare sir de cladiri spectaculoase, inclusiv Parlamentul – unde un japonez, care ne-a observat zgaindu-ne pe harta s-a bagat in vorba cu noi, desi nu stia o boaba de engleza, zicea doar “metrrrro?!” (oare o fi vrut sa-l indrumam noi spre metrou?! :)) asa cum radeam cand ziceam ca astia isi dau seama dupa haine ca nu suntem japonezi :)) ).

9 apr. 2012

Ziua 3 - Tokyo


Ziua 3 – Tokyo
Citisem eu in Lonely Planet cum ca prin multimea de posibilitati de transport feroviar din Tokyo (inclusiv metrou – apropo, nu am vazut tramvaie, probabil ca nici nu le trebuie) poti face un tur al centrului (un fel de centura interioara, cum ar fi Mihai Bravu & Co.) cu JR Yamamoto Line, dureaza vreo ora. Am zis “ok”, si am purces incolo. Pe drum am remarcat pe harta ca urma sa trecem pe langa o statuie a lui Godzilla, deci ne-am oprit sa o cautam. Am gasit-o, era un fel de Godzilla mai mica (vreun metru sau asa ceva) :)).

8 apr. 2012

Ziua 2 - Tokyo


Ziua 2 – 8 aprilie – Tokyo
Datorita schimbarii de fus orar, Ziua 1 a trecut foarte repede – practic s-a terminat inainte de imbarcarea de la Amsterdam (17 ora locala, 00 ora Tokyo).


7 apr. 2012

Ziua 1 - Amsterdam - Tokyo


Ziua 1 – 7 aprilie – plecat Bucuresti
Plecat via Amsterdam. Trecut printr-un sistem foarte interesant de scanare la controlul de securitate (intri intr-o cutie, stai cu mainile sus, iar aparatul ii indica ofiterului de garda care sunt punctele sensibile, unde sa te perchezitioneze). Apoi, mi-a placut decolarea cu Boeing 777-200 – nu mai fusesem cu un zbor intercontinental, si se simtea imensitatea aeronavei la decolare, era ca un supraponderal mamut, sau mai degraba un dinozaur sau care o fi fost cea mai mare fiinta de pe Pamant vreodata, care se ridica in aer. (or fi fost si dinozauri mai mari care sa fi zburat la vremea lor?!)